Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu

Stal nierdzewna jest jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje parametry nawet w krańcowych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wydziela się ze stopu i formuje na powierzchni niezauważalną powłokę. Chroni ona stal przed negatywnym działaniem wielu substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu sferach przemysłu.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym

Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie wchodzi w reakcje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno w procesie produkcyjnym, jak i do magazynowania znacznych ilości gotowych środków. Wspomniane wyżej właściwości sprawiają, że zbiorniki nierdzewne są też doskonałym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających paliwa oraz dla branży chemicznej.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej w sektorze spożywczym

Zbiorniki ze stali nierdzewnej są często używane w różnych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych czy też zakładach przetwórstwa. W browarach, gorzelniach czy piekarniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego stopu. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na tego rodzaju zasobnikach nie zbiera się nalot, który sprzyja skażeniu ich zawartości dzikimi drożdżami czy zarazkami.