Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Jeśli chcesz zamówić barszcz czerwony z buraków, zobacz tu.

Nie jest prawdą, że barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą spożywamy najczęściej podczas Wigilii albo znaczących rodzinnych spotkań okolicznościowych. W domach, w których tradycja jedzenia obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony często spotykany jest na stołach nie tylko pod postacią zupy, ale też jako uzupełnienie do niektórych dań.

Barszcz czerwony – pasuje do ziemniaków i do krokietów z grzybowym nadzieniem

Wydawałoby się, że barszcz czerwony to niezbyt trudny do ugotowania wywar z buraków, który sam w sobie nie jest dość pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego lekko słodkawy, a przy tym kwaśny aromat powoduje, że bardzo dobrze stapia się on z bardzo różnorodnymi smakami. Lubianych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – jedni przedkładają kawałki kiełbasy, ziemniaki i jajo, pozostali zalewają nim uszka z grzybami, mięsem czy też kapustą. Barszcz czerwony to znakomite danie na obiad, ale także smakowita przekąska lub ciepła kolacja – gorąca szklanka tej zupy rewelacyjnie podkreśli smak drożdżówki z kapuścianym nadzieniem czy chrupkiego krokieta z grzybami.

Trzeba wspomnieć, iż barszcz czerwony, jeśli nie jest zabielony śmietaną, nie jest zupą bardzo kaloryczną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także mnóstwo żelaza, dlatego poleca się go anemikom. Z kolei z uwagi na to, iż fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem nierzadko je się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej aromatyczny smak

Nie ma kanonicznego przepisu na barszcz z buraków – każdy szef kuchni wykorzystuje preferowane przez siebie dodatki i inaczej doprawia tę zupę. Jedni wsypują do niego troszkę cukru, by podkreślić naturalną słodkość buraka, drudzy lubią barszcz na ostro, dobrze pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kwaszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaśny smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a dodatkowo zawiera więcej zdrowych witamin i minerałów. Zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyszykować na własną rękę, lecz okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa w okolicach 7 dni. Jeśli jednak nieoczekiwanie nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym wypadku nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz gotowy już zakwas na barszcz czerwony w markecie albo online.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]