Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Szukasz kiszonkek? Sprawdź artmankiszonki.pl.

Kiszonki są tak głęboko związane z polską kuchnią, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański przysmak, sporadycznie przyrządzany w innych krajach świata. Lecz kiszonki popularne są nie tylko w Europie, ale też w obu Amerykach oraz w Azji.

Kiszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych

Zgodnie z wiedzą historyków metoda zabezpieczenia pożywienia poprzez ich przechowywanie w soli, w solance albo w roztworze octu, wykorzystywana jest przez ludzkość od ponad 4 tysiącleci. Ta metoda najprawdopodobniej nie pochodzi nawet z Europy, a z terenów dawnej Mezopotamii. Pokarm, który poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, gdyż niska kwasowość roztworu, w którym się go zanurza, powstrzymuje namnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Kilka wieków wstecz była to świetna metoda, by wydłużyć okres zdatności do konsumpcji warzyw, ryb i mięsa niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też przyjął się obyczaj produkowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o zimie oraz wczesnej wiośnie. Kiszonki od początku swojego istnienia słyną z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Zawierają one np. mnóstwo witaminy C, dlatego też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszonki, rzadziej cierpieli z powodu cyngi. Co interesujące, w języku polskim kwaszone przetwory warzywne nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z bobiku i kukurydzy.

W innych rejonach świata kwaszonki mają odmienny smak

Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany zasadniczo w większości zakątków świata, nawet w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie jest nadmiernie popularna. Tymczasem pickle są tam prawdopodobnie najbardziej lubianym dodatkiem do sandwiczy, hot-dogów oraz hamburgerów. Nad Wisłą prócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. brokuły, pomidory, jak również owoce (przykładowo śliwki), a czasami nawet ryby.

Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwasowości. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, z biegiem lat stały się bazą albo istotnym dodatkiem do niezliczonej liczby dań narodowych. Warto pamiętać, że smak kiszonek bywa inny w poszczególnych regionach świata, ponieważ zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, z których korzysta się w procesie kwaszenia. W efekcie ogórek przygotowany wedle standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował identycznie jak ten wyprodukowany np. w Japonii.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]