
Chcesz się zdrowo odżywiać? Dodaj do menu kapustę kiszoną
Jeśli szukasz kapusty kiszonej w worku foliowym, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl/pl/c/Kapusta-kiszona/14.
Charakterystyczny smak białej kiszonej kapusty jest bezsprzecznie cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem licznych dań i każdy Polak stosunkowo często gości ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kwaszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie.
Witaminy z grupy B i liczne składniki odżywcze i witamina C – co znajdziesz w kapuście kiszonej?
Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem te przymiotniki stosuje się zamiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych, które powstało w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na długie przechowywanie żywności. Cienko posiekane liście białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi okres czasu w efekcie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie potrzebne witaminy i minerały, których pozyskanie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A trzeba zaznaczyć, że kwaszona kapusta posiada dużo substancji koniecznych dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B9, B6, B3). Prócz tego, kapusta kiszona to źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia czy potasu. Jednocześnie to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, toteż rekomenduje się jego spożycie osobom myślących o schudnięciu.
Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie powstałyby bez kapusty kiszonej
Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy zarówno jako przystawka do dań, jak i jako główny ich element. Nieprzetworzoną przeważnie je się ją w formie surówki z marchewką lub posiekaną cebulką, która współgra z daniami z ryb i ziemniaków, a czasem na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To również składnik, który bardzo dobrze komponuje się z borowikami i mięsem, dlatego robi się z niej farsz do pierogów, łazanek i pasztecików. Oczywiście, bez kapusty kiszonej nie byłoby ukochanych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka bądź bigosu.
Właściwie każdy szef kuchni ma swój sposób na kapustę kwaszoną, lecz w dzisiejszych czasach coraz rzadziej kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności magazynowania żywności na zimę. Kwaszoną kapustę w wielkich i małych pojemniczkach bez problemu kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy producenci mają w swojej ofercie również kapustę kiszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.
Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]