Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej

Znajdź sól kłodawską na superbutelki.pl.

Związkiem chemicznym koniecznym do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie własności ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Dlaczego warto stosować je podczas gotowania?

Cechy soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale uwydatnia smak posiłków. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 g na dobę) są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, czyli w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną i podtrzymanie poprawnego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo wartościowych pierwiastków i minerałów, takich jak wapń, magnez czy potas, a jednocześnie nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i składników, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podbija smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło wapnia, potasu i cynku

Sól kłodawska natomiast to składnik o dużym stopniu czystości – zawiera 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do domowych przetworów. Jest między innymi kopalnią magnezu, cynku czy wapnia, a więc pierwiastków niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, zatem nie traci swoich własności i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest szeroko wykorzystywana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, kosmetyce i rolnictwie.

Kontakt z firmą:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]